Coaches zijn bepalende pionnen voor voetbalteams, basketbal- of volleybalploegen. Maar ook bij individuele sporters is hun inbreng bepalend. Tennis Vlaanderen is van die gedachte doordrongen en met de actie ‘Gamechanger’ zet het trainers in de kijker en wil het inspelen op het tekort aan trainers. Joost Van Outryve (43) mag zich bij TC Racso een ‘gamechanger’ noemen en voelt zich goed in zijn vel als trainer.

Ik probeer een inspiratiebron te zijn voor de jeugd van TC Racso. Ik werk een behoorlijk deel van mijn tijd met kinderen en jongeren van het Kids Development en dat geeft me veel voldoening“, klinkt het. “Het doet plezier om die jongeren progressie te zien maken. Met Valentine Coussens, Lise Meynaert, Hanne Thys en mijn zoon Evarist om maar enkele namen te noemen, hebben we enkele heel talentvolle jongeren op de club.
Doorstroming

Van Outryve kreeg wel vaker lof voor het werk met aanstormend talent. Veel clubs hebben het moeilijk om hun club met degelijke trainers te omkaderen. Van Outryve is tevreden dat het qua doorstroming wel snor zit op TC Racso. “Het doet plezier om de jeugd te groeien en het geeft me ook een goed gevoel dat ze ook bij hun verdere ontwikkeling op veel ‘knowhow’ van onze trainers mogen rekenen“, aldus nog Van Outryve. “De club doet er ook alles aan om trainers aan te trekken die een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkelingen van onze talenten. Als club vind ik het ook belangrijk dat er op dat vlak goed samengewerkt wordt met andere clubs. Wij doen dat intens met Gantoise.

Enthousiast

Van Outryve is natuurlijk gepokt en gemazeld als tennistrainer. Maar waar haalt hij de mosterd? Welke vaardigheden moet een goede trainer hebben. “Als trainer vind ik het heel belangrijk om je in te leven in de leefwereld van de jongen of het meisje dat je begeleidt“, gaat Van Outryve voort. “Enthousiasme uitstralen is daarbij heel belangrijk. Act enthusiastic and they will be enthusiastic is een leuze, die ik daarbij in mijn achterhoofd heb.

Belangrijk vind ik ook dat je opvolgt hoe het loopt met je spelertjes. Betrokkenheid is heel belangrijk en daar probeer ik echt werk van te maken. En zo zie je spelertjes groeien. Op dat vlak vind ik dat je als trainer ook een maatschappelijke functie hebt. Niet iedereen heeft het in zich om te schitteren op de toernooien, die er toe doen, maar iedereen moet het gevoel hebben dat hij welkom is op de club en dat de club een tweede thuis voor hem kan zijn“, besluit Van Outryve. “Die binding met de club zorgt ervoor dat ze op rijpere leeftijd ook graag een pintje drinken op de club.

Bron – HLN